Nejlepší tipy, jak vyřešit chronické i akutní záněty

Záněty jsou přirozenou reakcí těla na infekce, poškození nebo podráždění tkání. V některých případech může být zánět akutní a trvat pouze krátkou dobu, zatímco v jiných může být chronický a táhnout se dlouhé měsíce. Mezi možnosti, jak snížit riziko zánětů a udržet imunitní systém silný, patří například dodržování zdravého životního stylu, jako je pravidelný pohyb, zdravá strava a dostatek spánku. Několik dalších tipů naleznete na následujících řádcích.

Rozlišujeme dva typy zánětů: akutní a chronické

Obecně jsou lidem známé především akutní záněty, které bývají způsobeny imunitní reakcí na infekci, poškození nebo podráždění tkáně. Během akutní fáze zánětu se aktivují imunitní buňky, jako jsou například makrofágy a neutrofily, které se snaží eliminovat cizorodé látky a regenerovat poškozenou tkáň. Chronický zánět pak může vzniknout jako důsledek opakovaných akutních zánětů, které se nevyléčily úplně a zanechaly po sobě trvale poškozené tkáně.

Příznaky, které obvykle nastupují relativně rychle po poškození tkáně a mohou trvat i několik dnů až týdnů, mohou zahrnovat:

  • bolest,
  • zarudnutí,
  • otok,
  • zvýšenou teplotu apod.

Udržujte postižené místo v klidu

Pokud se jedná o kloub nebo sval, je vhodné minimalizovat pohyby, které by mohly způsobit další poškození nebo zhoršit zánět. V případě vředů nebo popálenin je důležité eliminovat tření či další dráždění. Klidový režim umožní tělu lépe se soustředit na léčbu a obnovu postižené oblasti. V případě podezření na akutní zánět je však vždy nejlepší konzultovat stav s lékařem, který může stanovit přesnou diagnózu a léčbu.

Užívejte protizánětlivé léky

Protizánětlivé léky mohou být účinnou součástí léčby akutního zánětu, ale pouze lékař může přesně určit, jaké léky a dávkování je pro vás nejbezpečnější a nejefektivnější. Než tedy léky nasadíte, je nezbytné absolvovat důkladné vyšetření a získat přesnou diagnózu. Pokud je navíc zánět způsoben bakteriální infekcí, může být nutné užívat antibiotika, která může předepsat pouze lékař.

Dodržujte zdravou a vyváženou stravu

Při prevenci a léčbě akutního zánětu hraje strava důležitou roli. Zdravá a vyvážená strava, která je bohatá na vitamíny, minerály, antioxidanty a vlákninu, může pomoci posílit imunitní systém a snížit zánětlivou odezvu v těle. Obecně se doporučuje konzumace těchto potravin:

  • celozrnné produkty,
  • ovoce,
  • zelenina,
  • bílkoviny,
  • zdravé tuky.

Návrh bez názvu (10)

Vhodné jsou i potraviny s protizánětlivými účinky, jako jsou například zázvor, kurkuma, ryby s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin, avokádo, špenát a řecký jogurt. Naopak byste se měli vyvarovat příjmu rafinovaných cukrů, trans-tuků a nasycených tuků, které mohou zánět v těle způsobit. I v tomto případě je vhodná konzultace s odborníkem, aby byla strava přizpůsobena vašim individuálním potřebám a zdravotnímu stavu.

Dermální zánět – identifikujte příčinu

Dermální zánět (též nazývaný dermatozánět nebo dermatitida) je zánět kůže, který se vyskytuje na povrchu kůže nebo v jejích vrstvách. Může být způsoben různými faktory, jako jsou infekce, alergické reakce, chemikálie nebo fyzikální podněty jako tření a tlak. Příznaky dermálního zánětu se mohou lišit podle jeho typu a závažnosti, ale obecně se mohou vyskytovat bolest, zarudnutí, svědění, suchost, otok a tvorba puchýřů či vředů

Tip → Přečtěte si náš článek Atopická dermatitida, ve které jsme se tomuto typu zánětu věnovali více do hloubky.

Je důležité identifikovat příčinu dermálního zánětu a zvolit vhodnou léčbu. Mnoho typů dermálního zánětu lze léčit lokálně, například mastmi nebo krémy, ale v některých případech mohou být nutné i léky na předpis, jako jsou kortikosteroidy.

Dermokosmetika pro atopickou pokožku

Dermokosmetika pro atopickou pokožku může pomoci snížit zánět, zlepšit hydrataci a obnovit ochrannou bariéru kůže. Při výběru dermokosmetiky pro atopickou pokožku je důležité vybrat si produkty, které jsou hypoalergenní a neobsahují dráždivé látky, jako jsou vonné látky a alkohol. Je také dobré vyhýbat se produktům s vysokým obsahem parfemace a barviv, protože tyto látky mohou dráždit citlivou pokožku. Česká kosmetika s patentovanou léčebnou kompozicí EPIDERMA® těmto požadavkům odpovídá. Řeší mimo jiné problematickou pleť, lupénku, ekzém, atopický ekzém apod.

Obrázek1