Trendy v dermokosmetice: Revoluce v péči o mikrobiom kůže

Lidské tělo je skutečně úžasné – dokáže interagovat se světem kolem nás pomocí svých smyslových orgánů. A co je největší smyslový orgán? Ano, správně – kůže! Kůže není jen ochranným pláštěm pro naše tělo, ale také domovem pro ohromující svět mikrobů, kteří zde žijí jako spolubydlící a navzájem se ovlivňují. Tyto mikroby mohou mít pozitivní nebo neutrální vliv na naše zdraví, a dokonce i na choroby, kterými trpíme. A co je zajímavé, složení a funkce těchto mikrobů jsou modulovány různými faktory, což nás přiměje k zamyšlení nad tím, jak všechny tyto prvky spolu souvisejí.

Kůže jako domov mikrobů

Kůže není jen jednoduše ochranným pláštěm našeho těla – je také domovem pro úžasný svět mikrobů, který zahrnuje bakterie, houby, viry a roztoče. Ačkoli byste si mohli myslet, že střeva jsou nejrozmanitějším místem pro mikroby v těle, někteří vědci se domnívají, že kůže je ještě pestřejší. Bohužel, tyto mikroorganismy jsou velmi citlivé na změny prostředí – ať už jsou způsobeny vnitřními nebo vnějšími faktory – což může vést k nechtěným následkům, jako jsou infekce a zpomalené hojení ran.

Role bakterií a výzvy při přijímání nových konceptů krásy

Koncept mikrobiomu kůže představuje významnou výzvu pro současnou percepci role bakterií v této tkáni. Výsledky našich kvalitativních průzkumů spotřebitelů ukazují, že lidé z beauty odvětví vyjadřují ochotu přijmout myšlenku kůže jako živého ekosystému, jelikož takový koncept podporuje rozšířené trendy směřující ke zdravější a přirozenější kráse. Nicméně běžní spotřebitelé zůstávají v této oblasti poměrně zdrženliví, neboť stále převládá přesvědčení, že bakterie jsou spíše "špatné" a nežádoucí pro zdraví kůže.

Trendy v dermokosmetice

Na trhu se najdou dermokosmetické produkty, které využívají dobře známé molekuly, jako jsou kyselina hyaluronová, retinoidy nebo niacinamid. Některé značky se snaží překonat tradiční řešení a přidávají do svých výrobků nové a trendy složky, jako jsou přírodní ingredience, mikrobiom-přátelské technologie nebo dobře známé peptidy.

Tip → Přečtěte si náš článek Nejlepší konopná kosmetika v péči o pokožku.

A proč to všechno? Hlavním cílem je nabídnout účinné a zároveň příjemné řešení pro různé problémy s pokožkou. Pět nejčastějších stavů pleti jsou:

  • mastná s nedokonalostmi a náchylná k akné,
  • citlivá,
  • dehydratovaná,
  • stárnoucí,
  • a suchá nebo atopická.

Jak si udržet rovnováhu našeho mikrobiomu?

Pro udržení zdravého stavu mikrobiomu kůže je důležité používat jemné přípravky, které neovlivňují přirozené procesy mikrobiomu. Při volbě kosmetiky je vhodné preferovat přírodní složky, které respektují ekosystém kůže a pomáhají udržet zdravou rovnováhu a ochrannou bariéru kůže. K udržení rovnováhy střevního mikrobiomu pomáhá vyvážená strava bohatá na probiotika a prebiotika a zdravý životní styl. V případě kožních onemocnění je nutné znát jejich biologické příčiny a patogenezi, abychom mohli správně ošetřit a přijmout preventivní opatření. Dermatokosmetika může být klíčovou součástí léčby kožních projevů.

Mikrobiom při atopickém ekzému

Náš mikrobiom je v případě atopického ekzému narušen a ztrácí svou různorodost, tedy diverzitu. Nejčastěji se to projevuje v oblastech s akutním zhoršením, kde se Staphylococcus aureus (zlatý stafylokok, STAU) množí více než ostatní bakterie a narušuje tak kožní bariéru. STAU zhoršuje zánět a svědění ložisek díky svým toxinům, které ovlivňují imunitní systém kůže a způsobují zánětlivé cytokiny.

Mikrobiom při atopické dermatitidě

Při atopické dermatitidě je hlavním problémem narušená kožní bariéra, která trpí nedostatečnou lipidovou vrstvou, poruchami filagrinů a náchylností k tvorbě zánětlivých ložisek. Proto je vhodné používat lokální přípravky, které doplňují chybějící komponenty a pomáhají obnovit kožní integritu. Tyto přípravky by měly obsahovat mírné dezinfekční a protizánětlivé složky, které snižují adherenci stafylokoka, a látky, které pomáhají snížit svědění.

Mikrobiom při akné

Mikrobiom kůže, včetně Propionibacterium acnes, hraje důležitou roli v patogenezi akné. Většina lidí má tuto bakterii na kůži, ale u jedinců s akné může být její kolonizace výrazně zvýšená. Propionibacterium acnes je anaerobní bakterie, která se vyskytuje v kanálcích vlasových folikulů, kde produkuje lipázy, proteázy a další enzymy, které mohou být zodpovědné za zánětlivou reakci.

Tip → Přečtěte si náš článek Jak pečovat o pleť s akné?

Péče o zdravou kůži s přírodními ingrediencemi

Celkově lze konstatovat, že mikrobiom kůže je klíčovým faktorem pro zdravý a krásný vzhled pokožky. S rostoucím poznáním o vztahu mezi mikroby na kůži a kožními onemocněními se objevují nové způsoby, jak tyto problémy řešit. Společnost EPIDERMA nabízí ucelené programy na míru přímo konkrétnímu kožnímu onemocnění, které mají za cíl snížit spotřebu kortikoidů a úplně eliminovat vznik dalších zánětů. S využitím přírodních složek, jako je konopný olej, čistý kanabidiol a extrakt z břízy – betulin, mohou tyto programy pomoci nejen zhojit kožní neduhy, ale také omladit pleť. Využití ucelených programů od společnosti EPIDERMA může být proto účinným způsobem, jak dosáhnout zdravé a krásné pokožky bez použití agresivních kortikoidů.

ucelený program