Únava a vyčerpání na konci zimy aneb, jak z nich ven

Dlouhá a náročná zima je snad už konečně pomalu za námi, a tak řada z nás začíná netrpělivě vyhlížet jaro. Přesto ale v tomto čase v nejednom případě můžeme pociťovat stavy únavy a extrémního vyčerpání, cítit se bez energie, ráno téměř nedokázat vstát a večer naopak padat únavou. Ano, i tyto stavy k aktuálnímu času patří. A ačkoli bychom se s prodlužujícími dny a blížícím se jarem měli cítit v daleko větší kondici a disponovat větší energií, opak je v řadě případů pravdou a rozhodně se nejedná o výjimečný stav. O slovo se totiž hlásí jarní únava. Abyste si ale blížící se jaro mohli naplno užít a radovat se ze všeho, co nám přináší je potřeba s ní náležitě zatočit! Poradíme jak na to a podíváme se i na to, kde se bere.

Pokud právě v aktuálním čase konce zimy pociťujte extrémní únavu, vyčerpání a bojujete s nulovou energií, rozhodně si ještě nemusíte připadat neschopní nebo porouchaní. Jde totiž o zcela běžný jev, jarní únavu. A i když se ještě nacházíme na konci zimy, už v tomto čase na řadu z nás jarní únava dopadá.

Proč jarní únava právě teď…

„Důvodů, proč nás trápí nebo se o nás minimálně pokouší je více. Od nevhodné životosprávy a životního stylu přes minimální pohyb až po neustále se opakující zprávy z médií, o tom, kolik procent populace únavou a vyčerpáním na konci zimy trpí. To vše totiž hraje roli, a pokud nám bude někdo stále dokola servírovat informace o jarní únavě, nakonec se i my začneme více pozorovat a jarní únavu si skutečně diagnostikujeme,“ vysvětluje MUDr. Jiří Skalický a dodává, že v drtivé většině případů souvisí jarní únava s naším životním stylem, tempem a pracovním nebo studijním vytížením a nasazení.  

Dny se pozvolna prodlužují, postupně si můžeme užívat více slunečního svitu a příznivějšího počasí, a tak bychom se měli stejně jako příroda probouzet k životu a překypovat energii. Důvodem, proč to tak není, a proč se naopak můžeme cítit maximálně vyčerpaní je naše odpojení od přírody a nerespektování jejích přirozených cyklů. „Příroda v zimě spí, aby nabrala dostatek sil a energie na jaro, na opětovné probouzení se k životu a plození. To však v naší rychlé konzumní době není možné, a tak v čase, kdy bychom měli nejvíce odpočívat a být v útlumu pracujeme a podáváme výkon, často největší z celého roku. To se logicky na naší energii podepíše a dostaví se právě stavy extrémního vyčerpání, únavy a deficitu energie,“ doplňuje MUDr. Skalický. Je proto třeba udělat pomyslný restart, abychom veškerou únavu a vyčerpání nechali v zimě a jaro přivítali plni sil, energie, radosti ze života a odhodlání.

 

5 tipů, jak dát únavě a vyčerpání sbohem 

Odlehčení jídelníčku

S koncem zimy a začátkem jara bychom se měli zaměřit i na náš jídelníček a provést jeho refresh. I přesto, že se od nového roku mluví o hubnutí, dietách a detoxikaci, řada z nás se do nich během zimy nikdy nepustí a čeká až na jaro. Odlehčené pokrmy nám v zimě zkrátka příliš nejdou a ani na ně nemáme zrovna dvakrát chuť. Je to i logické, jednak jsme po čase vánočního a silvestrovského hodování rozjedení a zmlsaní a honí nás chutě, a jednak v zimě potřebujeme trochu hutnější jídla. To souvisí právě se zimou a faktem, že vydatnější jídla nám dodávají energii a zahřívají nás. To by se ale s koncem zimy mělo změnit. S příznivějším počasím nepotřebujeme získávat teplo z jídla, nemáme tak velkou tendenci organismus zevnitř zahřívat a často na sobě můžeme cítit dopad hutných a nepříliš zdravých jídel. Můžeme se cítit těžce, bez energie a chuti do jakékoli aktivity. I to je vliv našeho jídelníčku. Je proto třeba jídelníček konečně odlehčit, organismus detoxikovat a zbavit se všech škodlivin a toxických látek, které jsme během zimy, nejen ze stravy, přijali. Vhodné je jídelníček doplnit o zeleninu, která je v tomto čase v přírodě přirozeně dostupná a ze které získáme potřebné vitamíny a živiny. Doporučuje se zařadit do našeho stravování ve vyšší míře například jarní cibulku, pórek, ředkvičky, špenát, petrželku nebo hrášek či salát. Dodají nejen barvu a rozmanitost našemu jídelníčku, ale i potřebné živiny, vitamíny a minerály, včetně prospěšného železa, jejichž nedostatek může také za únavou a vyčerpáním stát.  

 Jak zlepšit krevní tlak

Pobyt na čerstvém vzduchu

Osvěžení a čerstvý vzduch je pro život a celý náš organismus zásadní a nezbytný. Náš mozek se správně okysličí, načerpá vše potřebné a bude se nám následně daleko lépe pracovat, myslet, získáme potřebnou energii a mnohdy i lepší náladu. Pobyt na čerstvém vzduch je tak nezbytný, pokud se chceme udržet v té správné kondici. Vhodná je například procházka, která trvá alespoň 20 minut nebo sportovní aktivita, ať už jde o běh, jízdu na kole nebo třeba svižnější chůzi. Stimulujeme tak i svoji mysl a u toho můžeme objevovat přírodu a okolní svět a pozorovat změny, užívat si vyšší míry slunečního svitu a teplejšího počasí, které je pro nás často také tou správnou energií a motivací. A navíc, pobytem na čerstvém vzduchu podporujeme i naši imunitu.

 

Otužování se

S únavou a vyčerpáním můžeme zatočit i díky otužování. To si navíc může dopřát naprosto každý. Začít můžeme například sprchováním se v chladnější nebo studené vodě. To je vhodné zejména ráno, kdy nás dovede stimulovat, nabudit, správně probrat a dodat dostatek energie na celý den. Otužování ale můžeme praktikovat i rychlým vyvětráním místnosti, kdy do ní pustíme chladný čerstvý vzduch. A vhod přijdou i takzvaná polaria neboli kryosauny. Ty fungují na podobném principu jako klasické sauny, jen teploty v nich jsou silně pod bodem mrazu. Takový 2 – 4 minutový pobyt v nich, ideálně na startu dne, je vhodný, jak pro naši imunitu a její podporu, tak právě i pro to správné nastartování a dodání energie. Otužovat bychom se ale měli vždy vhodnou formou, rychle a účinně, tedy například právě studenou sprchou, větráním nebo pobytem v poláriu. Jako nevhodná forma otužování je naopak nedostatečné oblékání, kdy se na konci zimy snažíme rychle odkládat vrstvy oblečení a jen riskujeme nachlazení.

Čas jen sami pro sebe

Energii bychom měli načerpat nejen z vnějšího světa, jako je jídelníček, čerstvý vzduch nebo otužování se, ale i z našeho nitra. Pokud jsme totiž celý den pod tlakem a sevřeni v rovnici práce, rodina a povinnosti, s nulovým prostorem a časem sami pro sebe, těžko se stavů únavy a vyčerpání budeme zbavovat. Je proto třeba si stanovit i dobu, kdy se věnujeme sami sobě. Kdy si zajdeme do kina, na večeři, na masáž, posedíme s kamarádkou nebo si v klidu vychutnáme kávu nebo přečteme knihu. Stimulujeme tak svoji psychiku, náš vnitřní zdroj energie, který je pro naše fyzické stavy více než zásadní. Od psychiky totiž vše začíná, a tak bychom ani v těch nejhektičtějších časech neměli podceňovat čas sami na sebe, který je pro nás zdrojem pozitivních emocí.  

Rodinná procházka pro zdraví

Vitamíny a přírodní pomoc

Silná míra únavy a vyčerpáním nám mnohdy signalizuje, že našemu organismu chybí ty správné vitamíny a živiny. V boji s únavou nejlépe fungují vitamíny skupiny B a C, které jsou obsaženy například v mléku, sýrech, mořských plodech, špenátu, ořeších, avokádu, petrželi, brokolici nebo paprice. Výrazně pomůže i železo, které získáme z hovězího masa, jater, špenátu, obilovin a luštěnin. 

Celkově je vhodné vsadit na sílu přírody, ať už formou ovoce, zeleniny a bylinek obsahujících potřebné vitamíny a živiny, tak i na vhodné přírodní doplňky stravy. „V aktuálním čase by nám neměl chybět ani přírodní pomocník, speciální kapsle Buď v klidu od české značky Epiderma, které jsou založeny na obsahu kozlíku lékařského, dobromyslu, mučenky pletní a konopného oleje. Ty kromě podpory imunity výrazně pomáhají od stavů extrémní únavy, skleslosti a vyčerpání, včetně nervozity, špatného spánku nebo třesu rukou,“ vysvětluje MUDr. Jiří Skalický a dodává, že právě konzumací ovoce a zeleniny nebo potravinových doplňků se 100% přírodní garancí se opět můžeme k přírodě vrátit a být s ní v tom správném souladu a harmonii.