Vodové pupínky

Vodové pupínky a puchýřky (dyshidrotický ekzémjsou jedním z příznaků alergického zánětlivého onemocnění kůže (dyshidrotického ekzému), které se objevuje dvakrát častější u žen než u mužů. Dyshidrotický ekzém se tedy projevuje výskytem vodnatých puchýřků, které pozvolna praskají, zasychají a olupují se. Zde hrozí bakteriální infekce a následné zhnisání.

Příznaky dyshidrotické dermatitidy

18b

 

Dyshidrotický ekzém neboli dyshidrotická dermatitida je jeden z typů ekzémů, který se vyskytuje prstech, dlaních i ploskách nohou a projevuje se popraskanými, často červenými šupinatými skvrnami a puchýřky naplněnými čirou tekutinou nebo hnisem, ty mohou i svědit a mírně bolet. Zde hrozí i rozvinutí na nehty, které způsobí změny jejich barvy, povrchu a tloušťky, jako skvrny a malé dolíčky.

Co je způsobuje?

Stejně jako u většiny ekzémů zatím nemáme jednoznačnou příčinu dyshidrotické dermatitidy, je ale přirovnávána ke kontaktní dermatitidě.  To znamená, že zánětlivá reakce pokožky vzniká po kontaktu pokožky s alergeny nebo dráždícími látkami, mezi které řadíme některé kovy – nikl, chrom, kobalt, rtuť, umělé hmoty (různé druhy umělých pryskyřic, pryž a tak dále), léky (antibiotika, anestetika), chemické látky (dezinfekční přípravky, kosmetika), umělé tkaniny, vlnu, rostliny, dřevo, pyl, prach, roztoče, peří, srst zvířat, bakterie, plísně a určité potraviny.

Léčba dyshidrotické dermatitidy je těžká

Základem je snažit se vyhnout alergenu, po kterém se příznaky dermatitidy objevily. Sledujte tedy možnou příčinu (čeho se dotýkáte, čím se myjete, s čím perete a tak dále). Poté se dyshidrotická dermatitida léčí jakoby "vysušováním". Tím se nerozumí to, abychom kůži vysušili, ale že zabráníme mokvání puchýřků. Zároveň je třeba použít protibakteriální prostředky, aby nedošlo k druhotné infekci. Z kosmetik se doporučuje  značka Epiderma, protože splňuje všechny výše popsané atributy. Ale i tady platí, že tohoto typu ekzému se nezbavíte do druhého dne a ani do 14 dnů. Je i možné, že se celkový stav zhorší, než se upraví pH kůže a obnoví se další biochemické reakce v kůži potřebné k její správné funkci.Ale to je běžné i po použití kortikoidů.

Výsledek používání produktů EPIDERMA již po 10 dnech

epiderma_pred a po

Správná péče o pokožku s dyshidrotickou dermatitidou je používání správné kosmetiky, která je určená přímo pro pokožku náchylnou k ekzémům. Nejlepším specialistou na problematickou kůži se zdá být, dle pozitivních ohlasů, značka Epiderma, která obsahuje účinnou látku Betuldiol.

Epiderma přináší speciální kosmetický program, který svými přírodními složkami je vytvořen pro ekzematickou kůži. Speciální kosmetika Epiderma klidní ložiska zánětů, zabraňuje dalšímu výskytu, odstraňuje pocit svědění, udržuje pokožku vláčnou a hydratovanou a regeneruje ji. Tuto dermokosmetiku naleznete v našem eshopu a v každé dobré lékárně.

Léčba tohoto druhu ekzému je opravdu těžká. I po přípravcích značky Epiderma může dojít k zhoršení stavu asi na jeden týden, někdy i déle. Toto období chce vydržet a nezapomenout na pravidelnou péči kůže. Nemělo by dojít k hnisání poškozené kůže. Pokud ale k tomu dojde, je vhodné vyhledat kožního lékaře.