5 tipů, jak na kvalitní spánek

Problémy se spánkem a usínáním? Vsaďte na sílu přírody i spánkové rituály

Zima je v plném proudu, a právě počátek nového roku a zimní měsíce s krátkými dny nás dovedou často potrápit nejen únavou a vyčerpáním, ale i problémy se spánkem a usínáním. Aktuální čísla navíc uvádí, že poruchami spánku a nespavostí trpí až polovina naší populace. Přitom spánek, a především jeho kvalita, je pro náš život a správné fungování organismu zcela zásadní. Pokud tak i vy bojuje s určitou formou nespavosti, nekvalitním přerušovaným spánkem nebo nemůžete dlouho usnout a usínáte až nad ránem vyčerpáním, je na čase začít tyto problém hned řešit. Přinášíme proto 5 základních tipů, jak na kvalitní spánek a usínání, abyste se opět ráno probouzeli doslova do růžova vyspaní a odpočatí.

 

Tip č. 1 – Vsaďte na pravidelnost a spánkové rituály

Pravidelnost a pevný denní režim je alfa omega veškerých našich činnosti, usínání a spánek nevyjímaje. A i když se nám to může zdát jako banalita, má pravidelný režim na náš organismus větší vliv, než bychom vůbec mysleli. Pokud tak chceme zkvalitnit spánek a zlepšit usínání je zásadní začít právě od našeho denního režimu. Vstávat a chodit spát bychom měli ideálně každý den zhruba ve stejnou dobu. Vytváříme tak totiž takzvaný spánkový režim a našemu organismu dáváme jasný signál i opěrný bod. A ačkoli si většina z nás o víkendu ráda přispí, z hlediska kvalitního spánku to není úplně ideální řešení. Jednak tak narušujeme pravidelnost a můžeme si spánkový režim rozhodit, ale i pro organismus jako celek není dlouhé vyspávání zcela zdravé. Dospělý člověk by měl správně spát zhruba 7 – 8 hodin denně. Delší spánek dovede naopak spánkový režim a kvalitu spánku narušit. Můžeme se takzvaně „přespat“ a naopak se probudit ještě více unavení, otupělí, často i s bolestí hlavy. Pokud se tak o víkendu vzbudíme například v 6 nebo 7 hodin ráno, bez toho, aniž bychom někam museli, je vhodné vstát a nepokoušet se znovu usnout. Budeme tak mít po celý den daleko větší energii a večer se nám bude mnohem lépe usínat. 

Tip č. 2 – Večerní stopka pro kofein a alkohol

Pokud jsme si navykli po dlouhém a náročném dni relaxovat se sklenkou vína v ruce, měli bychom na to rychle zapomenout! Alespoň v případě, že náš spánek není ideální. I když se na první pohled může zdát, že alkohol uvolňuje, z hlediska kvalitního usínání a následného spánku je to přesně naopak. Alkohol totiž ovlivňuje mozkovou činnost a navozuje v něm takzvanou alfa aktivitu, která má být během spánku v útlumu. A právě díky tomu se nám nedaří dlouho usnout, případně náš spánek není kvalitní a většinou se nám ani nepodaří dostat do žádoucí REM fáze spánku. Podobné je to i s pitím kávy a nápojů obsahujících kofein. Ty pro změnu v mozku spouští produkci adrenalinu, který rovněž, zejména u osob s vysokou citlivostí na kofein, blokuje zdravé a kvalitní usínání a spánek. 

EPIDERMA_stop alkohol

Tip č. 3 - Omezte modré světlo

I když je to v naší rychlé době a moderní společnosti náročné, měli bychom zejména večer, alespoň 2 hodiny před spánkem omezit působení modrého světla. Ideálně tak už nepracovat na počítači, nebýt dlouho na mobilu a tabletu a ani se před spánkem nedívat na televizi. Ze všech těchto zařízení totiž vychází nežádoucí modré světlo, které výrazně narušuje naše biorytmy. A právě spánek je jedním z nich. Před spánkem je tak naopak vhodné se trochu zklidnit, dát si příjemně teplou vanu nebo sprchu a postupně svůj organismus dostávat do útlumu a takzvaně ho ladit na spaní.

Spi v klidu potravinovy doplnek

Tip č. 4 – Nasajte čerstvý vzduch

Pro lepší usínání a kvalitu spánku nesmíme opomíjet ani čerstvý vzduch. Spát bychom totiž měli ve větrané místnosti s nižší teplotou, ideálně tak o 2 – 3 stupně nižší než ve zbytku bytu. Právě čerstvý vzduch a nepřetopené ložnice jsou pro spánek zásadní. Nejen, že pozitivně působí na náš mozek a umožňují nám lepší usínání, ale celkově nám poskytnou ideální prostředí pro kvalitní, vydatný a relaxační spánek bez rušivých elementů.

Tip č. 5 – Vsaďte na sílu přírody - na kozlík, dobromysl a CBD

Pokud i přes veškerou přípravu a ladění se na spánek stále bojujeme s problémy s usínáním nebo náš spánek není dostatečně kvalitní a budíme se několikrát za noc, je vhodné obrátit svoji pozornost směrem k přírodě. „Zapomeňte na veškerou chemii, chemické preparáty a prášky na spaní a obraťte se jako naši předci k přírodě. Jako nejideálnější kombinace bylinek podporujících spánek a jeho kvalitu se ukazuje kozlík lékařský a dobromysl. Ty totiž odvedou organismus skvěle zklidnit, uvolnit a harmonizovat, a výrazně pomoci s usínáním. Odplavují stres a napětí a díky zklidnění se nám pak usíná daleko lépe,“ vysvětluje MUDr. Jiří Skalický a dodává, že když se navíc spojí ještě s konopným olejem a mučenkou pletní jako je to v přírodním doplňku stravy Spi v klidu od české značky Epiderma, jsme na té nejlepší cestě, jak se konečně kvalitně a vydatně vyspat a ráno se budit dokonale svěží a regenerovaní.

spivklidu