Atopická dermatitida a znečištěné ovzduší: souvislosti a důsledky pro lidské zdraví

Atopická dermatitida (AD) se stala nejběžnějším zánětlivým stavem kůže na světě a kvalita ovzduší může hrát roli v jejím rozvoji a zhoršování.Existují molekulární a epidemiologické studie, které zkoumají vztahy mezi látkami v ovzduší a AD. Tyto studie ukazují, že znečištěné ovzduší může přispět ke symptomům a onemocnění AD. Z epidemiologických studií vyplývá, že souvisí s AD u dětí i dospělých.

Zánětlivá kožní onemocnění a znečištěné ovzduší

Znečištěné ovzduší obsahuje pevné částice, které mohou mít škodlivé účinky na lidské zdraví. Koncentrace látek znečišťujících ovzduší se v celém světě zvyšují v důsledku změn životního prostředí a sociokulturních trendů, jako je urbanizace a industrializace. Významnou roli v tom hrají motorová vozidla a výroba elektřiny z uhlí. Znečištěné ovzduší má mnoho negativních účinků na lidské zdraví, zejména na funkce srdce a plic.

Tip → Přečtěte si náš článek CO JE DERMATITIDA?

Lidská pokožka je náchylná ke škodlivým účinkům znečištěného ovzduší, což může vést k poškození její bariérové funkce a homeostázy. Tyto vlivy mohou také přispět ke vzniku nebo zhoršení kožních onemocnění, jako je právě ekzém (AD). Při této nemoci jsou pacienti náchylnější k reakci na dráždivé látky a alergeny, což je způsobeno defekty kožní bariéry a nadměrnou imunitní odpovědí. Nové studie potvrzují, že klimatické podmínky, jako je teplota, vlhkost a expozice slunci, mohou ovlivnit průběh tohoto onemocnění.

Epidemiologické studie AD a znečištění ovzduší

Různé epidemiologické studie zkoumaly vztah mezi expozicí látkám znečišťujícím ovzduší a výskytem nebo zhoršováním atopického dermatitidy (AD) v populaci. Tyto studie však vedly k nekonzistentním výsledkům, které mohou být způsobeny různými faktory, jako jsou kritéria závažnosti a diagnózy AD, expozice znečištění ovzduší a klimatické faktory. Navzdory těmto rozdílům se zdá, že studie s přímějším měřením výsledků mají spíše pozitivní asociace. Většina studií byla prováděna s dětmi, ale i studie s dospělými nalezly pozitivní asociace. Tento článek se zaměřuje na výsledky průřezových a longitudinálních studií a také na využití zdravotní péče v souvislosti s expozicí znečištěním ovzduší a AD.

Čistší ovzduší může přinést prospěch dětem s AD

Studie z Tchaj-wanu a Koreje zkoumaly souvislost mezi expozicí znečištěním ovzduší a atopickou dermatitidou (AD) u dětí. Zjistily, že vystavení látkám znečišťujícím ovzduší, které souvisí s dopravou a životem v blízkosti oblastí s hustým provozem, bylo pozitivně spojeno s výskytem AD u dětí. Některé průřezové studie odhalily pozitivní spojitost mezi expozicí látkám znečišťujícím ovzduší a prevalencí atopického ekzému u dětí, především u chlapců. Mezi hlavní omezení těchto průřezových studií nicméně patří jejich metodologie, která neumožňuje kauzální inferenci.

Tip → Přečtěte si náš článek JAK POZNAT ATOPICKÝ EKZÉM U DĚTÍ? 

Na druhé straně longitudinální studie, které se zaměřují na dočasnou expozici a výsledky, poskytují silnější důkazy o souvislosti mezi znečištěním ovzduší a závažností symptomů AD u dětí. Tyto studie ukázaly, že expozice ultrajemným částicím znečištění ovzduší souvisí se zvýšenou závažností pruritu a exacerbací symptomů AD u dětí. Celkově lze říci, že existují smíšené důkazy týkající se souvislosti mezi znečištěním ovzduší a AD u dětí. Je však zřejmé, že čistější ovzduší může přinést prospěch dětem s touto kožní chorobou. 

Znečištěné ovzduší a ekzém u dospělých

V porovnání s dětmi je provedeno méně studií na dospělých. Některé studie však naznačují, že existuje spojitost mezi expozicí znečištěného ovzduší a mírně vyšší prevalencí ekzému u dospělých. Tyto závěry ukázaly například studie provedené ve Švédsku a Tchaj-wanu. Podobná souvislost byla zjištěna také v Austrálii. V jedné německé studii byla nalezena spojitost mezi výskytem symptomů ekzému u starších žen a expozicí oxidům dusíku. U lidí, kteří nesou určitý genetický polymorfismus, bylo toto riziko téměř třikrát vyšší. Tyto výsledky naznačují, že znečištěné ovzduší může hrát významnou roli ve vývoji ekzému u dospělých, zejména u starších jedinců.

Ucelený program na ekzém od společnosti EPIDERMA

Společnost EPIDERMA nabízí ucelený program na ekzém, který by mohl pomoci lidem s atopickou dermatitidou (AD). Znečištěné ovzduší může přispět k rozvoji a zhoršení této nemoci. Koncentrace látek znečišťujících ovzduší se zvyšují po celém světě v důsledku změn životního prostředí a sociokulturních trendů. Tyto vlivy mohou vést k poškození bariérové funkce a homeostázy lidské pokožky a přispět ke vzniku nebo zhoršení kožních onemocnění, jako je právě ekzém (AD).

Společnost EPIDERMA se specializuje na vývoj a výrobu produktů, které by mohly pomoci pacientům s atopickou dermatitidou (AD) a dalšími kožními onemocněními.

  • Tyto produkty jsou navrženy tak, aby zlepšily stav pokožky a snížily příznaky, jako jsou svědění, zarudnutí a podráždění.
  • Mezi produkty značky EPIDERMA patří například hydratační krémy, masti, šampony a další přípravky.
  • Produkty jsou vyráběny s použitím kvalitních a přírodních ingrediencí, které jsou pečlivě vybírány a testovány, aby poskytovaly maximální účinnost a minimalizovaly riziko alergických reakcí.

ekzém