Jablečný ocet jako elixír mládí a zdraví

Jablečný ocet se po staletí používá k různým léčebným účelům, a i v poslední době si získává čím dál větší pozornost nejen díky četným zdravotním přínosům, ale také s ohledem na svou příjemnou chuť. Výzkumy ukazují, že má různé antimikrobiální a antioxidační účinky. Někdy bývá dokonce označován za elixír mládí. Co víte o této populární Věci Makropulos?

Z čeho se jablečný ocet vyrábí?

Jablečný ocet se vyrábí ze zralých, čerstvě drcených jablek. Ovoce je fermentované a výroba octa prochází náročným procesem, aby došlo k produkci kvalitního finálního produktu. Nejprve se rozdrcená jablka vystaví působení kvasinek, aby se zahájil proces kvašení, a cukry se přemění na alkohol. Ve druhém kroku se do lihového roztoku přidají bakterie, které alkohol dále fermentují a konvertují ho na kyselinu octovou. 

Symbiotická kultura bakterií a kvasinek v nefiltrovaném octu

Nefiltrovaný jablečný ocet obsahuje symbiotickou kulturu bakterií a kvasinek, která se vytváří během procesu fermentace a kvašení jablečné šťávy na ocet (odkazuje na zakaleninu nebo želatinový povlak, který se vytváří na povrchu). Tato symbiotická kultura je považována za probiotikum, které může mít prospěšné účinky na střevní mikroflóru a zdraví trávícího systému. Její přítomnost v nefiltrovaném jablečném octu je často považována za známku autenticity a kvality tohoto typu octa. 

Detoxikační účinky jablečného octu

Předpokládá se, že jablečný ocet pomáhá detoxikovat játra a podporuje jejich zdravou funkci, která hraje zásadní roli v detoxikačních cestách těla. Mimo jiné se často používá jako součást detoxikačních diet a očistných kúr. Údajně pomáhá tělu eliminovat škodlivé látky, podporuje trávení a zlepšuje funkčnost metabolismu.

Celebrity, které holdují jablečnému octu

Jednou ze světových celebrit, která je známá nejen svým pozitivním přístupem k užívání kolagenu (o kterém jsme si blíže psali v článku 4 důvody, proč užívat kolagen), ale také jablečného octu, je Jennifer Aniston. Představitelka Rachel Greenové z populárního seriálu Přátelé mívá období, kdy si jablečný ocet dopřává každé ráno. Užívání ACV, jak se někdy jablečnému octu zkráceně říká (zkratka vychází z anglického Apple Cider Vinegar) má celou řadu výhod. Ve wellness kruzích se mu připisuje pozitivní vliv na trávení i krásnou pleť.

Jablečný ocet může pomoci řídit hladinu cukru v krvi

Jablečný ocet může sloužit jako prostředek pro řízení hladiny cukru v krvi. Může zvýšit citlivost buněk na inzulín, což je hormon, který hladinu cukru v krvi reguluje. Když jsou buňky citlivější na inzulín, mohou snadněji absorbovat glukózu (cukr) z krve. Jablečný ocet má taktéž schopnost stimulovat produkci inzulínu ve slinivce břišní. Ovšem v případě, že užíváte léky na předpis, které pomáhají hladinu cukru v krvi regulovat, měli byste se poradit se svým praktickým lékařem, než zvýšíte příjem jakékoli formy octa.

Oblíbený přírodní prostředek pro péči o pokožku

Jablečný ocet může být velice přínosný i pro vaši pokožku, jelikož má protizánětlivé vlastnosti a skládá se z kyseliny octové a alfa-hydroxykyseliny (také nazývané ovocné kyseliny). Ty absorbují přebytečný maz a uvolňují ucpané póry.

Jak jablečný ocet pokožce pomáhá?

  • Díky svým antibakteriálním vlastnostem může pomoci omezit růst bakterií na pokožce a snížit riziko vzniku akné.
  • Může například působit jako přirozené tonikum, které pomáhá zlepšovat texturu pokožky a zmenšovat póry.
  • Obsahuje kyselinu octovou, která může pomoci vyrovnat pH hodnotu pokožky, což může být prospěšné pro udržení jejího zdravého stavu.
  • Má schopnost působit jako mírný exfoliant, který odstraňuje odumřelé kožní buňky a zanechává pokožku jemnou a hebkou.
  • Obsahuje také polyfenoly známé pro své antioxidační účinky, které mohou pomoci chránit pokožku před volnými radikály a napomoci jí v boji proti předčasnému stárnutí.

Jaké pozitivní účinky může mít jablečný ocet na vlasy?

Jablečný ocet může pozitivně ovlivnit vzhled vlasů, jelikož obsahuje kyselinu octovou, která může zlepšit lesk a hladkost vlasů. Někdo ho také používá pro opláchnutí již umytých vlasů, aby odstranil zbytky šampónu nebo kondicionéru. Některé zdroje také naznačují, že jablečný ocet může stimulovat růst vlasů.

Tip → Přečtěte si náš článek Víme vlastně, co jsou lupy?

Vyzkoušejte přírodní doplněk stravy

Přírodní HairBooster Premium vyživuje vlasy, nehty a pokožku, snižuje lámavost vlasů a nehtů, zlepšuje kvalitu a hustotu vlasů a minimalizuje jejich vypadávání. Obsahuje BETULDIOL®, zcela novou revoluční léčebnou kompozici, která byla vyvinuta značkou EPIDERMA®.

hairbooster premium 2