Lupénka na hlavě

Lupénka neboli psoriáza je běžné chronické neinfekční a zánětlivé kožní onemocnění, které se může objevit v jakémkoli věku, nejpravděpodobněji však v raných fázích dospělosti, nebo v pozdějším věku, okolo 50 – 60 let. Lupénka je autoimunitní onemocnění, kdy imunitní systém vysílá chybné signály pokožce, jejíž buňky poté rostou příliš rychle a hromadí se.

 

Projevy lupénky

23

 

Jak již bylo řečeno, lupénka vzniká příliš rychlým růstem buněk, které se dále hromadí, tím vznikají červené skvrny se stříbřitými šupinami, a to zejména na hlavě, čele, za ušima či na zadní části krku. Ty často doprovází i velmi intenzivní svědění, někdy až pálení. Důležité je si ložiska lupénky neškrábat, protože při poškození pokožky, může vzniknout velice bolestivá infekce, v jejímž důsledku může dojít až k vypadávání vlasů. Většinou se tak děje dočasně, a jakmile se pokožka zahojí, vlasy opět narostou. Lupénka je nejen záležitostí estetickou, ale v tom důsledku i psychickou. Lupénka totiž díky svým nevzhledným projevům výrazně ovlivňuje psychiku jedince.

 

Příčiny lupénky

24

 

  • Dědičnost - vzhledem k tomu, že u jednoho ze tří nemocných má toto onemocnění někdo další v rodině, značnou roli hraje genetika.

  • Infekce - bakterie, zejména streptokoky, jsou nejčastěji se vyskytující patogeny a jsou příznačné pro kapkovitou lupénku. Dále vir HIV zvyšuje pravděpodobnost vzniku vážnější formy lupénky.

  • Stres - nadměrný psychický stres lupénku často zhoršuje a v některých případech může být i samotným spouštěčem onemocnění.

  • Některé léky - především lithium, růstové hormony, antimalarika a léky na snížení vysokého krevního tlaku, mohou onemocnění vyvolat.

Dále i podněty, jako alkohol, spálení sluncem, nízké teploty, suchý vzduch, poranění kůže a angína mohou onemocnění zhoršit, nebo dokonce vyvolat.

 

Lupénka u dětí

25

 

U kojenců se ložiska často vyskytují v plenkové oblasti. Zde se k léčbě používají se především zvlhčovače pokožky a lokální ošetření v podobě krémů a mastí, či osvědčené koupele s přidáním ovesné mouky, která zvláčňuje a hydratuje suchou pokožku. U dětí v předškolním a školním věku se často lupénka objevuje na obličeji, rukou, nohou či v podpaží, trupu. Zde může pomoci sluneční záření a terapie umělým ultrafialovým světlem.

Lupénka nakažlivost

Lupénka není infekční onemocnění, tedy nakažlivá není. Nepřenáší se dotykem, ani jinými způsoby z osoby na osobu. Bohužel, lupénky se lidé často štítí, což akorát může více vést k psychickým problémům jedince.

 

Léčba lupénky

26

 

Mezi léčebné postupy patří promazávání určenými krémy a mastmi, prodávání léků, léčba světlem, neboli fototerapie a nově i biologická léčba, která dokáže cíleně zablokovat klíčové bílkoviny imunitního systému, které lupénku vyvolávají. Celkově je ale velmi důležitá každodenní péče o pokožku tou správnou kosmetikou na lupénku. Tu přináší česká značka bioaktivní dermokosmetiky Epiderma. Tato kosmetika se profesionálně zabývá ošetřením a zklidněním pokožky náchylné k lupénce pomocí speciální protizánětlivé kompozici Betuldiol, která je velkým přínosem v dermatologii. Přípravky určené k ošetření lupénky obsahují jednotlivé bioaktivní látky, které se při používání celého programu navzájem doplňují, potencují a vytvářejí tak synergický hojivý a klidnící efekt. Všechny tyto produkty si můžete objednat na eshopu nebo zakoupit ve všech dobrých lékárnách.