Pupínky na tváři

 

Vznik pupínků je pro nás vždy velice nepříjemná záležitost, a to obzvláště v případě pokud se nám objeví na obličeji. Jestli se chceme pupínků zbavit, je klíčové zjistit jejich hlavní příčinu a o jaké kožní onemocnění se vlastně jedná. Kožních onemocnění máme totiž celou řadu, od chronických onemocnění, jako je ekzém nebo akné, až po alergické reakce či jen pouhou citlivost na určitou látku.

Akné

25

Kožní onemocnění, se kterým máme osobní zkušenost skoro každý. Akné vzniká ucpáním vývodů mázových žláz, působením hormonů androgenů, jejichž vlivem začne mazová žláza nadměrně produkovat maz, pleť se začne mastit, buňky vývodného kanálku se začnou nepřiměřeně množit a mazový kanálek se ucpe. Tím vzniká otok, zarudnutí a pupínek, v těžším případě po akné zůstávají trvalé, někdy velmi zohyzďující jizvy. Proto je dobré s léčbou začít co nejdříve. Ta zahrnuje nemačkání pupínků (tím si akorát zatlačíte bakterie hlouběji a roznesete po zbytku pokožky, zaděláte na nové pupínky, vytvoříte jizvy a skvrny), správnou péči s kosmetikou pro aknózní pleť a zdravý životní styl (vyhýbání se alkoholu, kouření, stresu). Více se dozvíte na stránkách " Jak na beďary" a " Co na beďary".

Ekzém

26

Ekzém je chronický kožní zánět vyvolaný nejrůznějšími zevními a vnitřními faktory. Ekzémy se nejdříve projevují podrážděním kůže, načervenalými nebo červenými ložisky, a poté se mohou začít tvořit puchýřky, mokvající místa, praskliny nebo strupy, vyvolávající pocity svědění, které si lidé často zhoršují jejich neustálým škrábáním. Existuje mnoho typů ekzému, mezi ty nejčastější patří kontaktní alergický ekzém, atopický ekzém a seboreický ekzém. Kontaktní alergický ekzém vzniká po kontaktu s alergenem. Jeho léčba tedy spočívá v odstranění alergenu. Mezi faktory ovlivňující vznik atopického ekzému řadíme dědičnost, různé druhy alergií, nadměrné mytí, nesprávnou kosmetiku, prací prostředky, nošení nevhodného oblečení, kontakt se saponáty, chemikáliemi a jinými dráždidly, stres či špatný životní styl. A v neposlední řadě seborea, která vzniká zvýšenou činností mazových žláz, přemnožením kvasinek, oslabeným imunitním systémem a dalšími faktory jako je genetika, hormonální změny a také špatný životní styl. Při léčbě ekzému je důležitá péče s kosmetikou vhodnou pro atopickou pokožku.

I nejlepší značky dokáží ekzém bohužel zhoršit. Není čemu se divit. Jejich rozsah nabízených produktů, jistě skvělých, nemůže reagovat na jednotlivé typy kožního onemocnění. Po dlouhém testování a pozorování a podle názoru samotných ekzematiků se jeví jako nejlepší značkou Epiderma, která se jako jediná výhradně specializuje na problematickou kůži. 

Rosacea

27

Růžovka je chronické zánětlivé onemocnění postihující především střední partie obličeje. Mezi hlavní příznaky patří zarudnutí tváří, brady, nosu a čela, kuperózu, pupínky či puchýřky, štípání a pálení. Za její vznik často mohou faktory vnějšího prostředí, jako jsou změny teplot, silný vítr, příliš slunečního záření, vlhkost, znečištění vzduchu a pyl. Dále také psychologické faktory, jako je hněv či stres. Rosacea může vznikat i jako reakce na některé vůně, saponáty a lokální léky, cvičení, alkohol, kořeněná jídla či nevhodné oblečení. K její léčbě je nezbytná především kvalitní dermokosmetika a minimalizace či úplné omezení faktorů, které ji způsobily.

Péče o pleť

9a

 

U všech těchto případů onemocnění je samozřejmě základem správná péče o postiženou pokožku vhodnou kosmetikou. Tu přináší i česká přírodní dermokosmetika Epiderma, která se výhradně zabývá ošetřením a zklidněním problematické pokožky. Epiderma přináší řadu přírodní kosmetiky vytvořené přímo pro daný problém, včetně ekzému a akné. Pro pokožku, která je k těmto onemocněním náchylná, je tato dermokosmetika ideálním řešením.